Om rasen

Ny adress www.srtk.se 

 

 

 

 

 

 

Kort beskrivning av Russkiy Toy

 

Utseende

 
Rastypiska kännetecken är att de ska ha stora upprättstående öron, runda ögon, långa ben och vara kvadratiskt bygd (benlängden ska bara något överstiga kroppsdjupet). Man kan likna rasens utseende vid ett sött rådjur. De ska ej påminna om en chihuahua eller en pinscher och ej ha vita tecken. Mankhöjden är 20-28 cm och vikten mellan 1-3 kg. Rasen finns som lång- och släthårig variant. Rasen förekommer i alla nyanser av rött med eller utan svarta/bruna stickelhår och de finns även i svart, brunt eller blått med tanfärg. Svansen ska vara formad som en halvmåne och bäras i en båge över ryggen. Ett diskvalificerande fel är agressivitet eller en hund som är överdrivet rädd, många kala fläckar (släthår), avsaknad av fransar på öron (långhår) etc. Avsaknad av två framtänder i över och underkäke accepteras.

 

Mentalitet

 
Rasen ska vara lättlärd och positiv. Denna ras har en del terrier i sin mentalitet. De gör dem aktiva, roliga, lättlärda och tåliga och de följer gärna med på det mesta. I rasstandarden står det att beteendet skiljer sig markant från hane och tik av denna ras. Beteendet inom denna ras skiljer sig ungefär lika mycket som inom andra raser. Tikar kan ibland vara med självständiga och egensinniga. Hanarna är att de är lite jämnare i temperamentet eftersom de inte genomgår samma hormonsvängningar som tikarna. Tikarna löper oftast 2 gånger per år och varje löpperiod sträcker sig över cirka tre veckor. Båda kön är lika lämpade som älskade familjemedlemar, själva valet är en smaksak. Besök gärna olika uppfödare och träffa olika hundar, både hanar och tikar för att själv bilda dig uppfattning vilket kön som passar dig bäst.

 

Livet med Russkiy Toy

 
Russkiy toy behöver noga tränas att bli rumsren och att den ej får skälla. Den behöver lära sig att den har en flockledare, precis som alla hundar. Den behöver motion och fryser ej så länge den rör sig ute om det inte är hård kyla.

 

Hälsa

 
Russkiy Toy anses vara en frisk ras. Patellan kontrolleras på hundar innan avel och knäleden graderas 0-3. En hund med utmärkta knän har 0/0. Rasen kan ha svårt att tappa sina valptänder (se info nedan).

 

Pälsvård och skötsel

 
Pälsvården är minimal för båda hårlagen. De långhårig kan behövas kammning och tvättning av behåringen på öronen då och då. Man får ha koll så att inte tovor bildas. En god regel är att regelbundet gå igenom sin hund. Kolla att att öronen och ögon är rena samt klippa klor efter behov.

Tandsten behövs hållas efter. Likt många andra mindre hundraser får de lätt tandsten. Detta motverkas med att ge hunden märgben och att man borsta tänder eller skrapar tänderna med tandskrapa. Viktigt är att vänja hunden vid detta redan som valp. Det gör att du får en friskare hund.

Mjölktänderna kan ofta ha svårt att lossna så om din valp vid ca 6 månaders ålder ej har tappat sina mjölktänder är det att rekommendera att uppsöka veterinär för att eventuellt dra ut dessa tänder. Mjölktänder som sitter kvar för länge kan orsaka att de nya tänderna inte kommer upp som de ska och att bettet blir fel. Det kan även bildas inflammationer i tandköttet på grund av kvarsittande mjölktänder. Detta kan även påverka hundens tandhälsa under resten av dess liv om man har otur. För att förebygga detta ge din valp märgben och känn ofta igenom valpens mun och eventuellt hjälp till och vicka lite på mjölktänderna. Dragkamp med en gammal strumpa eller liknande kan också hjälpa mjölktänderna att bli lösare.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.